La inflexió de la llum solar que marca el llindar de la tardor a l’hivern, a mitja tarda del 21, provoca que comença a allargar-se el dia i a reduir-se la nit. Aquest fenomen natural de la rotació el·líptica també arribarà en algun moment i lloc en l’aspecte social i polític, on l’orbita és més contradictòria, irregular i impredictible. El desig d’un Xile a Catalunya i a l’Estat espanyol encara està en fase de miratge i d’acumulació o de metabolització d’experiències, val a dir, de lluites resilients per cercar els ingredients de sans i ferms fonaments de drets, llibertats, serveis públics, convivència feminista i estructuració de poder social republicà.
La vaga del metall de Cadis desencadenà l’empatia i la mobilització de la ciutat, junt la solidaritat arreu de l’Estat; la lluita exitosa aconseguí millores laborals en un conveni que contempla la inflació, per tant el sosteniment relatiu dels sous. Sabem que no sempre és així, com la situació sagnant de Nissan, abocada al tancament per retirada del capital i imperícia dels poders públics.

La mobilització del sector de l’atenció primària per un servei públic i per un 25 % del pressupost de Salut, toca el voraviu dels sectors essencials de les cures. L’impacte de la 6a ona de la pandèmia fa estralls a les llars i estronca les vivències socials en plenes festes del cap d’any, tanmateix no hi ha ni una política clara ni fons destinats a capgirar l’estructuració sanitària pública-privada que beneficia al gran capital, en comptes d’iniciar una desprivatització des de la que construir un potent i eficient sector de la Salut, inclosa la indústria farmacèutica i l’alliberament de les patents. La manca de provés d’antígens a les farmàcies és una prova afegida a la improvisació i la deficient gestió governamental. L’incompliment del pacte entre ERC i la CUP-G és onerós per la ciutadania doncs no contribueix a que Catalunya sigui sana i estàlvia.

L’ajornament de la derogació de Reforma laboral, o les veus sobre una retallada de les peticions sindicals, il·lustren un ingredient cabdal per una inflexió social enfront de les polítiques patronals del PP, altes finances i dels jerarques estatals.

A la imperiosa necessitat d’una política d’habitatge i sol públic, així com de frenar l’especulació dels grans tenidors, o de la inhumanitat dels desnonaments, no li arriba cap inflexió. La Llei d’Habitatge impulsada per les PAH, el Sindicat de Llogateres i la mobilització dels barris, és frenada per un PSOE atemorit de la voracitat del gran capital. La coalició PSOE-UP governamental resta paralitzada sense capacitat de reacció ni de presentar un escenari favorable a la ciutadania.

El moviment feminista es un altre component de gran volada que en tots els aspectes burxa, mobilitza i consciencia per uns hàbits i unes polítiques que donin cent vuitanta graus a la misogínia, al patriarcat, que destil·la masclisme per tots els porus de la societat i del poder econòmic, institucional i moral.

L’èxit de la mobilització per la llengua catalana a les escoles, animada per Som Escola, ho remou tot, representa un avenç vers un nou escenari unitari de majoria ciutadana i social. Es fa llum a que la regressió social en l’ús del català, “al pati de les escoles” i als carrers, no és només quelcom natural fruit de moviments demogràfics sinó que està orquestrada pel poder polític estatal del nacionalisme espanyol. Les llibertats i drets, la perspectiva sobiranista i republicana disposa en la llengua un ariet d’un calibre inaudit.

L’Estat i el govern no aturen la repressió. No en tenen prou amb les 3.500 repressaliades. La Fiscalia demana 6 mesos d’inhabilitació a la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, per negar-se a respondre a Vox en el judici contra els i les líders independentistes. És l’Estat qui boicoteja i condemna la Taula de diàleg. És l’Estat i el règim monàrquic del 78 qui nega qualsevulla igualtat i acord sobirà entre Espanya i Catalunya: ni amnistia, ni república, ni autodeterminació.

Solidaritat amb Eulàlia Reguant. Tot el suport a la lluitadora revolucionària contra la ultradreta i les institucions estatals. La gestació d’Involució o alternativa republicana serà amb el foment d’un embat amb l’estat des dels carrers, mentre es promouen polítiques que millorin les condicions treballadores.

23 de desembre de 2021
Artículos relacionados