A 4 anys dels fets de l’1 d’octubre de 2017 el canvi de lideratge a la Generalitat està condicionat per diversos factors: a/ la pandèmia, la crisi econòmica i les mesures financeres de la Unió Europea, ara pendents del nou govern d’Alemanya, b/ el capital financer i les grans empreses, c/ l’estat espanyol, la repressió contra l’independentisme, el règim del 78 monàrquic i el govern PSOE-UP, d/ la mesa de diàleg entre els governs de l’estat i de Catalunya, e/ la lava popular que es remou dins el volcà independentista, sobiranista, republicà i autodeterminista, que clama per la fi de la repressió, l’Amnistia i un nou referèndum en el que es pugui decidir lliure i efectiu.
Els oracles optimistes en una ràpida recuperació econòmica es veuen contradits per dades contundents. Una primera eixordadora és que el ritme de vacunació mundial està ralentitzat per les patents propietat de la gran indústria farmacèutica. Això pot ser una bomba a temps de danys incontrolables. L’OMS alerta de que l’esperança de vida baixa a Europa.

Les elèctriques segueixen l’escalada en el preu del KWh. El fons voltors esquilen a la ciutadania modesta. La Banca xucla de l’oligopoli en la distribució dels fons europeus i estatals. El negoci del turisme arrasa l’habitabilitat dels barris i el medi ambient, tot i l’ensopegada que de moment l’ha obligat a fer enrere en l’ampliació aeroportuària. El model públic-privat en Sanitat castiga a les persones usuàries treballadores.

El govern estatal pacta un nou termini pels ERTO fins el 28 de febrer de 2022, tanmateix les reestructuracions i els acomiadaments de personal fan via a la Banca, el Banc de Sabadell es veu abocat a una vaga, al Metall, a la Distribució i Comerç. La tardor s’encamina calenta.

L’estat a través de la Judicatura fa per manera d’activar el foc dels greuges amb la repressió. El processament de les 13 persones independentistes de l’Operació Judes, és per presumpte pertinença a organització terrorista, malgrat no hi hagi ni una sola prova per part de la Policia ni la Guàrdia Civil. L’operatiu de detenir al president destituït Puigdemont forma part de la provocació constant contra tota possibilitat de cercar resoldre el conflicte polític. L’estat, en clau ultradretà neofranquista, persegueix la submissió de les llibertats catalanes, l’anul·lació i derrota del sentiment i moviment nacional sobiranista català, per això va a destruir l’independentisme i tota guspira d’alternativa republicana.

El govern de coalició d’ERC i Junts es mou entre el pacte de la CUP i ERC, el pacte de govern entre ERC i Junts, i el fràgil fil de la majoria d’investidura al govern estatal del PSOE i UP. És un encaix de boixets que teixeix unes polítiques contradictòries de resultat incert.El president Aragonès expressa la lluita i tensió entre el nou lideratge que pugna per fer via i una realitat punyent que aboca cap enrere, vers una involució social i de les llibertats.

El discurs d’orientació política planteja l’amnistia, l’autodeterminació i el referèndum, com elements d’un independentisme que tindria sentit associat a millorar la vida de la ciutadania. Val a dir, que les llibertats, la independència i la república catalana es basarien en les millores socials. El diàleg de la mesa entre els governs espanyol i català seria la segona vessant de la política, amb la necessitat de que “el primer pas era i és que s’acabi la repressió”.

Aragonès d’ERC demana “convicció i unitat” per aconseguir el referèndum i la independència. Queda a l’aire que farà, que podrà en tot cas fer, aquest govern?

La CUP ha reclamat un “nou embat democràtic per exercir l’autodeterminació en aquesta legislatura”.

La proposta cupaire de plantar cara a la banca, elèctriques, fons voltors i Estat per la sobirania del Parlament; plantar cara al règim del 78 per exercir l’autodeterminació i assolir la independència; va pel bon camí. Ara bé, ens cal incloure en l’estratègia conjunta les aliances amb els pobles i esquerres republicanes espanyoles dins l’estat; per això hem de cercar acords i diàleg que promogui alternativa unitària republicana.

30 de setembre de 2021
Artículos relacionados