La Diada 11-S ha estat un èxit. La mobilització ha esdevingut contundent arreu de Catalunya, les ciutats metropolitanes i als pobles rurals. A Barcelona s’ha fet la manifestació més immensa del temps de la Covid-19. La força popular és viva, l’independentisme combatiu va ben disposat a no fer cap pas enrere i aconseguir els objectius des dels carrers seran sempre nostres.
L’Amnistia, la República i l’Autodeterminació. La unitat de la mobilització és el signe més remarcable. La dissonància en estratègies i veus i interessos, forma part d’un procés profund de metabolització per transformar en un ariet ferm les conviccions i la lluita republicana. Cal una gran aliança independentista, sobiranista i republicana.

El proper diumenge es farà una manifestació per lluitar contra el projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona sota el lema “Ampliacions NO”. La manifestació està convocada por la Plataforma ZeroPort i la Xarxa per la Justícia Climàtica, que agrupa entitats cíviques, ecologistes, veïnals, locals.

Durant les darreres setmanes l’estat i accionistes privats (AENA), patronals (turística catalana i del totxo), i els seus braços polítics dins els governs (català i espanyol), han estat fent actes i pronunciaments i maldant per aprovar un projecte d’ampliació “urgent” amb tota mena de pressions. “Xantatge”, ha dit el president Aragonés, referint-se al del govern espanyol, sense voler assenyalar més a la vora. Però la mobilització de la societat civil, encara a nivell d’associacions, actes i comunicats, ha estat exemplar.

En govern Sànchez ha dit que “retira el projecte” per que no hi ha unitat ni claredat en el govern de la Generalitat. És cert que hi ha divisió a la Generalitat. Però també ho és que el propi govern d’Espanya està dividit i confrontat entre PSOE i Unides Podem de manera fins i tot més clara. I també no es lliure el govern municipal de Barcelona, on el projecte divideix els Comuns d’Ada Colau i el PSC de Collboni. Aquesta és la realitat: la mobilització ferma de la ciutadania ha dividit a tres governs!

Però la voluntat de seguir amb aquesta ampliació està encara sobre la taula. Els interessos dels qui la defensen estan clars: volen seguir amb les mateixes polítiques i tipus d’economia que son causants de molts problemes a causa de la contaminació ambiental, de la pèrdua de biodiversitat, de feines precàries i mal pagades. Aquest és el seu “tornar a la normalitat”. L’argument de “no deixar perdre els 1.700 milions” és només un xantatge per atacar a qui no es rendeixi als seus plans. En realitat aquesta quantitat no és més que un anunci de futuribles. Ni està clar que la pròpia UE no s’oposi a la pèrdua d’un espai protegit com la Ricarda. O es que els 1.700 milions son per fer “economia verda”?

La Mesa de diàleg entre els governs de l’Estat i de Catalunya retorna sense confiances ni perspectives clares. Considerar-la coixa és poc. El fons és que si no afronta el dret a la lliure autodeterminació sobirana, per tant el referèndum, o si no resolt més aviat que tard, sobre finalitzar la repressió estatal vers Catalunya, val a dir la llibertat de les preses, la retirada de les causes, el retorn de les exiliades, en fi sobre l’Amnistia, poc útil i eficaç serà i buida la negociació. La retirada de Junts de la mesa a l’últim moment és un factor més de crisi, que no correspon a la voluntat unitària de la mobilització.

Encara que els governs estan dividits, alguns poders econòmics poden ser derrotats… si la mobilització no afluixa. Tant amb els aeroports com en el cas de l’energia, les elèctriques, el gas, les nuclears, estem davant de la prepotència i despotisme de grups econòmics poderosos que s’atreveixen a amenaçar de tallar serveis essencials i aquests no són capaços de fer-hi front. Per ara tot depèn de la força de la mobilització, començant per les manifestacions del proper diumenge.

Tot depèn del poble! El debat no esta només en si es vol la sobirania, la República, sinó en QUINA mena de República es vol… al servei de qui?. El 19 podem ajudar a fer bascular el poder cap a opcions que escoltin més el poble. Totes i tots a les marxes que sortiran des de tots els territoris de Catalunya! Totes i tots a la Plaça Espanya de Barcelona a les 12h!

16 de setembre de 2021
Artículos relacionados