Des de fa uns anys cada cop és més habitual trobar a l’espai públic en el marc de les festes majors de pobles, ciutats o districtes, el PUNT LILA
Que és el Punt Lila?  És un espai de referència de la festa, d’informació, identificació, visibilització, suport i assessorament contra les violències masclistes que pateixen dones, així com persones del col·lectiu LGTBI, en els espais d’oci, molt especial en el marc de festes majors.

L’objectiu? prevenir les violències especialment entre la població més jove en ambients de festa on sovint són més normalitzades i invisibilitzades.

El Punt Lila és un espai on tothom sap que es pot adreçar en el cas d’haver viscut una agressió i necessiti informació, assessorament o simplement un espai on poder-ho explicar i denunciar. O demanar informació. El Punt ha de comptar també amb un espai més reservat de confort i íntim, per poder atendre a les persones en el cas d’haver viscut una agressió; una situació que fa que necessitin d’un lloc tranquil on poder seure i parlar del que ha passat, sense estar exposades visualment a qualsevol persona que passi per davant.

Ara bé, el Punt Lila és molt més que plantar una carpa. Abans d’arribar aquí, a la festa, hi ha molta feina prèvia i compartida.

Aquest treball parteix d’una metodologia concreta: sensibilització a les entitats i col·lectius organitzadors de la festa, formació als/les integrants de les barres, de les comissions de festes, esperit de la intervenció -que ha de ser comunitària-.

En algunes localitats es desenvolupa a partir de protocols propis acordats de forma comunitària pels diferents espais organitzadors de la festa. Alguns exemples: a Gràcia, la formació es dona a integrants de les comissions de carrers, a Berga als establiments, les barres que no participaven en la formació prèvia tenien penalització per part del municipi.

Per aconseguir trencar i transformar una estructura patriarcal tan profundament arrelada a tots els nivells, cal anar al fons. Per això, les formacions son essencials. Son una de les eines clau per aconseguir un canvi de la realitat social.

Any rere any augmenten els punts lila, per tant la demanda de professionals arreu del territori per a realitzar aquest servei.

Hi ha uns centenars de noies i dones i entitats que s’hi dediquen, son persones motivades, apoderades, això és organització i força feminista per seguir avançant contra la xacra de les violències masclistes.

A Barcelona el Punt Lila s’inicià amb la Mercè Antimasclista en 2016 amb la idea que anava agafant força: NO és NO.

El moviment ha anat avançant i avui la pantalla que marca és: Només Sí és Sí. Hi ha molt de camí per recórrer, però quan en un espai de festa el missatge que trobes és Només Si és Sí saps que tindràs aixoplug, si et cal.

Un darrer exemple. En set nits, a la Festa Major de Gràcia, el Punt Lila i les parelles itinerants han realitzat més de 1.600 assessoraments.

Sens dubte, és important que els Punts Lila es plantin i hi siguin!

2 de setembre de 2021
Artículos relacionados