… et donaré un cop de bastó. El tió nadalenc del solstici d’hivern resulta contundent. Les festes d’aquests dies no donen cap treva a la situació d’il·legalitat europea en que el Tribunal Suprem i l’Estat i el govern mantenen a la presó a l’eurodiputat Oriol Junqueras; Impedeixen la seva lliure circulació i acreditar-se al Parlament europeu. Aquesta és la convivència del Rei.

   Els torrons, els brindis i els desitjos de pau estan trufats de l’anhel de llibertat. La concòrdia reial hauria de girar cent vuitanta graus vers un diàleg entre l’Estat espanyol i Catalunya que posi en valor efectiu la lliure determinació popular catalana.

La investidura de Pedro Sánchez del PSOE depèn d’un fil que, per no trencar-se, va del mínim gest i capacitat de voluntat política de diàleg del candidat a president i possible nou govern fins els vots independentistes d’ERC.

L’advocacia de l’Estat fa mans i mànigues per adaptar-se, en nom del govern, al dictat del Tribunal europeu i la ‘doctrina Junqueras’. Tanmateix la Fiscalia i el Tribunal Suprem no estan gens disposats a torçar el braç. La suprema judicatura està en sintonia amb PP-Vox que abanderen la regressió democràtica general i la liquidació de l’Autonomia catalana en particular.

El relat del Rei és d’un altre món. La cohesió i construcció conjunta espanyola, la convivència i la concòrdia de la Nació, no inclou els drets i serveis universals de la ciutadania, ni el dret del poble de Catalunya a votar en referèndum. Els grans poders econòmics i de l’Estat volen enterrar i destruir el moviment republicà, sobiranista i per la independència de l’1 d’octubre de 2017. De moment no poden. La república possible impugna l’existència de la monarquia i del règim del 78.

No volem un govern i unes polítiques de regressió autoritària, ni privatitzadores, ni masclistes patriarcals, ni d’agressió climàtica, ni d’ofec als municipis, ni contra la ciutadania que necessita casa i treball.

L’ordre constitucional no funciona per a les necessitats i preocupacions profundes de la ciutadania i dels pobles. La concepció constitucional de Nació espanyola és contra un futur lliure de repúbliques ibèriques.

Volem un govern que afronti des del diàleg sense condicions la resolució del conflicte polític entre Espanya i Catalunya. Lliure decisió i vot en referèndum. La investidura és convenient amb aquests paràmetres democràtics.

Regressió política i social o expectatives de drets universals i lliure decisió sobirana sobre tot. Les perspectives constituents republicanes s’obren pas des de la lluita i mobilització massiva.
 

26 de desembre de 2019