Del 20 al 27 de setembre hi haurà una setmana de mobilitzacions mundials per cridar l’atenció de governs, empreses, autoritats i ciutadania per que es prenguin mesures efectives per mitigar el canvi climàtic.

Convocada pel moviment de jovent i infants Fridays For Future, aquestes accions tindran segurament més repercussió que en altres moments. Son nens i molt joves conscients que ens diuen: ens esteu robant el futur!

Les dades científiques cada cop ho deixen més clar: aquest sistema, aquesta forma de produir, de consumir, de viure… sobrepassa la capacitat del planeta per mantenir la vida. A finals de juliol ja el consum del conjunt de la humanitat havia arribat al límit sostenible. “Gastem” 1’7 planetes Terra cada any. És clar que uns pocs malbaraten més i més, altres es moren de fam i en mig cada cop som més pobres.

Com popularitzen la joventut de Friday For Future, la gota freda, la desaparició de 200 espècies que – segons l’ONU – s’extingeixen cada dia o els més de nou milions i mig d’incendis que s’han registrat arreu del planeta des de l’1 de juny, entre ells els de l’Amazones, són clars exemples de que estem en una situació d’emergència climàtica que no es vol reconèixer.

La primera qüestió a exigir és doncs la veritat, com diu el moviment Rebel·lió o Extinció. Esta molt bé el pas donat per TV3 i Catalunya Ràdio de donar rellevància a la “crisi climàtica”, com diuen, junt a altres 200 mitjans de comunicació de tot el món, durant aquests dies. Un pas endavant. Però, denunciaran les empreses que contaminen, els governs que no prenen mesures, el sistema capitalista que produeix per enriquir uns quants mentre malmet natura i éssers humans? Només la mobilització i la consciència de la ciutadania i de la classe treballadora, pot obligar a donar aquest pas, ja que el que necessitem és precisament debatre quina mena de sistema necessitem. Per nosaltres és un socialisme ecològic i feminista.

Els governs de tot el món, però particularment dels països més rics, incompleixen els seus Acords de Paris, tot i que eren considerats completament insuficients pel moviment ecologista mundial. Les grans companyies enganyen respecte a les emissions. Fabriquen productes que no duren, gasten plàstic a dojo, envien productes d’un cantó a l’altre del món, ens fan menjar productes malsans o enverinats. “Estem en un món globalitzat i no podem fer-hi res” ens diuen. Els governs nacionals i locals deixen fer, seguir amb la contaminació. El jovent de Fridays For Future, tot i saludar algunes actuacions de l’Ajuntament de Barcelona, critiquen aquest i a la Generalitat “d’ignorar» la crisi i «ajornar» l’aplicació de mesures efectives.

En realitat aquesta “emergència” no és només climàtica. Ho és també social.

En veritat la gota freda, els huracans, les sequeres, els incendis, qui més els pateixen son les classes populars. Preguntem-ho al País Valencià, a Múrcia, a Madrid… Posem a un cantó els morts, els milions de pèrdues, de milers de vides desfetes, de futurs trencats i a l’altre…els beneficis que seguiran tenint aquells magnats de les companyies que contaminen. També afecta i arribarà a Catalunya. La Mediterrània serà una de les regions del món més afectades. I a qui colpirà més, seran als més pobres. Sempre plou sobre mullat!

Per tant, 

animem a participar en aquesta vaga mundial del 27 de setembre

Hem de ser conscients de que tenim només uns anys per tractar de controlar l’augment del clima fins el límit de 1,5º a final de segle. Hem de fer el possibleper aturar o manifestar-nos a l’empresa, al carrer, al barri. Els científics diuen que els propers 11 anys seran claus. 

Hem de fer del 27 un clamor generalde totes les generacionsd’homes i donesjovesnens i nenesEl que ens juguem és la continuïtat de la vida i de l’espècie humana front el sistema capitalista.

19 de setembre de 2019

Artículos relacionados