Anunciada la data del referèndum i la pregunta cal convocar-lo, organitzar-lo i que la població pugui participar-hi, amb el Sí i el No. La força suficient per fer-ho i aplicar el resultat, sorgeix de la mobilització popular, així com d’un bloc polític entre independentisme, sobiranisme, el món comú i el republicanisme.
Tota la societat dialoga i debat sobre el referèndum. Quan, com i amb quines aliances i condicions ha d’efectuar-se perquè sigui efectiu. Si realment serà un referèndum o una mobilització de protesta i exigència. Si s’obrirà un període constituent de sobirania republicana. Si sostindrem la defensa de les institucions catalanes, de les persones electes imputades i inhabilitades, i dels drets de la ciutadania davant dels embats del règim del 78.
Hi ha un suport majoritari en la societat catalana, amb una mobilització imponent que no afluixa ni un pel, més aviat al revés, s’acreix. Són elements que possibiliten construir les bases d’un bloc històric de ruptura democràtica.
La magna concentració de Montjuïc, convocada per l’ANC, Òmnium i AMI, va centrar-se en democràcia, votar, referèndum i república catalana. S’exigí al govern i al president que no defalleixin, ni fessin cap pas enrere, que aquesta vegada calia convocar i fer el referèndum.
El que demanda avui en dia el clam popular ja ha superat la petició del reconeixement del dret a decidir, es fa pressió per assegurar que es pugui votar i decidir en referèndum.
El Pacte nacional pel Referèndum ha conclòs que no hi hauria acord sobre el referèndum perquè el president i el govern estatal no ho vol. Han dit No és No a que Catalunya pugui decidir.
Tampoc hi haurà reconeixement internacional previ. Si les garanties democràtiques es pretenen de la Constitució 78, de les lleis, govern i institucions estatals, no podria haver-hi referèndum.
Sortir d’aquest atzucac passa per generar noves lleis des del Parlament de Catalunya, que siguin suficients per garantir una votació de referèndum com cal. O ens sotmetem a les prohibicions, repressió jurídica i política, i bloqueig que efectua l’Estat.
L’efectivitat i legitimitat del referèndum esdevindrà de la participació, per això es necessiten les garanties democràtiques més àmplies possibles. La participació serà més potent si és notori i clar que el vot és en un referèndum inclusiu i vinculant.
És vital que les complicitats polítiques contemplin la interrelació, en comptes de la supeditació, del factor social al fet nacional.
Som davant una oportunitat històrica de forjar un nou país, de regeneració democràtica i contingut social. Catalunya en comú, Esquerra Republicana, CUP, tenim a l’abast de la ma construir el relat per la república catalana.
22 de juny de 2017