L’autoorganització pren força

Un dels aspectes més rellevants en aquest dies de confinament per la crisi (sanitària, econòmica, humanitària…) del COVID-19 són les xarxes de solidaritat que han nascut o crescut arreu del territori, des dels barris de Barcelona a pobles i ciutats, estan sent la millor mostra de resposta comunitària i d’autoorganització de les veïnes i veïns.

També hem vist com multitud d’iniciatives estan suplint les administracions superades tant per la manca de previsió i les retallades als serveis públics fetes per aquells que tant lloaven la globalització (i no només pels neoliberals sinó per molts dirigents suposadament d’esquerres), sinó que ara es troben el veritable rostre d’una economia on els especuladors i oligopolis estan posant els seu beneficis carronyers per sobre del dret a la vida de la humanitat.

Han estat centenars d’iniciatives les que s’han posat a fabricar mascaretes i material sanitari tant casolanes com a més industrials per portar-les als hospitals o residències, hem vist com a proposta dels treballadors de SEAT s’han posat els recursos per fabricar respiradors. Hem conegut com el Sindicat de Manters ha reconvertit la seva botiga, al barri del Raval de Barcelona, en un taller de costura per fer mascaretes i bates pels sanitaris o com l’associació de venedors ambulants ha creat un banc d’aliments solidari, un altre exemple són els treballadors d’una fàbrica de gorres estan fabricant mascaretes i han enviat material fet per unes 2.000 persones voluntàries d’arreu de l’Estat o projectes col·laboratius compartint manuals per la fabricació de mascaretes en impressores 3D.

N’hi ha desenes d’exemples que mostren com el poble es capaç de teixir xarxes de solidaritat i com els treballadors tenen la capacitat de posar la producció al servei dels interessos de població.

L’Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri explica perquè cal fer “pinya” davant la crisi del COVID-19: “poder ajudar a les nostres veïnes en tot el que sigui possible. Perquè entenem que juntes i organitzades estem millor i som més fortes a l’hora d’afrontar qualsevol problema”.

La globalització porta aparellada una visió del món individualista contrària al valors populars i republicans on “la unió fa la força”. Totes aquestes xarxes de suport mutu i les iniciatives, com les que hem descrit, tenen un eix comú: davant el confinament som comunitat, no estem soles i hem de tenir cura de les persones més vulnerables. Una gran lliçó real i pràctica que s’estén des de comunitats d’escales amb cartells dient als veïns, especialment a les persones més grans i amb problemes de mobilitat, “si cal et faig la compra o vaig a la farmàcia per tu” i, sens dubte, saber que tens algú a prop a qui trucar sempre dóna tranquil·litat en aquests temps d’incertesa.

Totes elles detecten les necessitats i generen una xarxa de suport per ajudar i s’organitzen en comissions a partir de la disponibilitat o les tasques que cada persona que les integra diu que pot fer com cura de persones vulnerables o infants i algunes fins i tot han començat a donar suport en temes legals com la #VagaLloguers, violència masclista o en temes laborals.

Moltes d’aquestes xarxes no neixen del no-res, s’han conformat a partir d’associacions de veïns, de plataformes de lluites diverses prèvies, AMPAS, espais de trobada o fins i tot grups de missatgeria que han canviat el seu objectiu inicial per ajuntar esforços i donar una resposta solidària que no només es basa en la solidaritat, en la majoria de casos de gent jove que dona suport a gent gran, sinó que tots els protocols de treball han estat supervisats per professionals de la sanitat i farmacèutics que col·laboren amb la xarxes amb l’objectiu de “contacte zero” per evitar contagis tant per qui fa el servei com per qui el rep.

És cert que no podem sortir al carrer, però podem estar mobilitzades i aquesta mobilització s’ha estès com una taca d’oli a les xarxes socials com twitter o telegram. Moltes d’elles es poden trobar fàcilment per les xarxes socials, si ets de Barcelona pots trobar la teva clicant en aquest mapa de google: http://scur.cat/5B2LCP o a aquesta adreça del web de l’Ajuntament de Barcelona https://www.decidim.barcelona/assemblies/BCNdesdecasa

Troba la teva xarxa! Autoorganitzem-nos! Només el poble salvarà al poble!
 

2 d’abril de 2020