Diàleg del sobiranisme republicà

El dissabte 14 de desembre s’enceta una experiència inèdita de diàleg dins el sobiranisme a Catalunya. L’esdeveniment col·lectiu és la Convenció republicana del sobiranisme progressista. La concepció de les aportacions va destinada a contribuir a una estratègia unitària republicana que enfoqui els escenaris de futur per l’Amnistia, República i Autodeterminació.

   El sobiranisme de matriu republicana transcendeix els segments socials de la ciutadania, les entitats, organismes i partits; s’estén des de les opcions independentistes, socials, rupturistes i revolucionàries internacionalistes a les més dretanes del catalanisme, o fins el federalisme de lliure adhesió defensor del dret d’autodeterminació, el de decidir sobre tot i de realitzar el referèndum.

La voluntat d’aconseguir un procés constituent republicà va acompanyat del rebuig a la monarquia i a una Constitució que malmet la lliure decisió sobirana i el dret a l’autodeterminació.

Un Manifest emmarca la Convenció del 14-D: “Ens marquem com a perspectiva la construcció de la República Catalana sobirana, social i democràtica, per via democràtica no-violenta, en el marc d’una relació fraterna amb el conjunt de pobles d’Espanya i d’Europa”.

El diàleg, la reflexió i les propostes d’escenaris s’endreçaran entorn de 3 eixos: Llibertats republicanesDrets universals i Estratègia unitària republicana.

23 entitats i organitzacions formen l’eqip impulsor de la Convenció del 14-D; vint-i-set entitats participaran al diàleg col·lectiu. Hi haurà 24 ponències del ventall de les opinions diverses del conjunt del sobiranisme, distribuïdes en els tres eixos esmentats, en sessions de matí i tarda, inclòs les aportacions de totes les persones participants.

Estem immersos en una crisi estructural estatal, democràtica i social, amb una involució autoritària que escapça i limita les llibertats fonamentals; un regne de la llei mordassa ara també en el domini digital. La pressió ultradretana expressa una essència d’aquest estat insostenible i irreformable.

Les últimes eleccions, les quartes en quatre anys, han situat un escenari de les forces polítiques que van posar-se d’acord en foragitar a Rajoy i el PP del govern. Entre elles les nacionalistes i independentistes que reclamen com a condició vital el poder votar i decidir en referèndum, val a dir l’exercici del dret a l’autodeterminació. Un factor de crisi punyent són els presos i preses polítiques i les persones exiliades. Amnistia i llibertat són part de qualsevol acord polític.

El PSOE i PSC acaben de fer un comunicat amb ERC on ‘s’han reafirmat en que hi ha un conflicte polític i que l’hem de resoldre políticament’. Tanmateix per aconseguir la investidura a la presidència i que hi hagi govern resulta imprescindible el diàleg entre governs, sense condicions limitatives, tant en els aspectes socials, democràtics, feministes, municipalistes, climàtics, repressius de llibertat presos/es i el referèndum des del dret a l’autodeterminació.

El conflicte de l’Estat amb Catalunya seguirà amb nous episodis fins que hi hagi una resolució democràtica de llibertats i de decisió ciutadana sobre el moll de l’os de la independència, el procés vers un nou Estat i el tipus de relació amb l’Estat espanyol.

Us animem a participar al diàleg del sobiranisme republicà. Inscriu-te al web ‘Convencio14D.cat’.
 

5 de desembre de 2019