En els darrers mesos s’ha anat teixint un front cada cop més ampli contra l’anomenada Llei Aragonès. És una bona notícia.
 
La llei, presentada pel Conseller d’Economia amb el suport de JxCat i ERC, s’està tramitant el Parlament, amb el pretès argument de voler regular de la millor manera la subcontractació dels serveis a les persones, obra en realitat la porta a noves privatitzacions de serveis a l’escoles i als serveis socials i de salut.
 
Desprès de la discreta entrada del projecte de llei al Parlament, van ser les organitzacions socials, la FAPAC i Marea Blanca entre les primeres, les que van fer sonar l’alarma per tal de denunciar com la llei estenia la llista de serveis externalitzables a àrees que encara mai no han estat objecte de privatitzacions, com ara l’educació preescolar i l’educació especial, els serveis de pediatria i ginecologia, i molts més. Les CUP i Catalunya en Comú també si han sumat.
 
CCOO i UGT, al·leguen que la llei té aspectes positius, com que el preu dels servei no sigui el determinant per adjudicar els contractes o les mesures que haurien d’ajudar a millorar les precàries condicions laborals ens els serveis públics privatitzats. És cert que els grans capitalistes i els petits patrons que es beneficien de les privatitzacions fan el seu negoci sobreexplotant els treballadors. La degradació dels serveis ve de la mà de la degradació de les condicions laborals. Cal doncs que els grans sindicats adoptin una posició més de classe que corporativista i facin front comú amb les forces que volen defensar els sistemes públics de protecció social davant l’amenaça d’extensió de les anomenades externalitzacions.
 
És una lluita, al cap i a la fi, defensiva. Però, decidida, àmplia i unitària, pot ser la palanca que necessitem per començar a batre`ns per la reversió de totes les privatitzacions i les retallades d’aquests anys, en front d’un Govern, no només inactiu davant l’emergència social, sinó entestat a seguir les polítiques neoliberals i pro capitalistes de Convergència. I una lluita que, si encerta a donar-se mà amb el moviment per la república i l’autodeterminació, anirà preparant el relleu d’esquerres al Govern.
 

22 d’agost de 2019