Es percep un tomb del municipalisme cap a l’esquerra amb compromís social i de defensa de la lliure decisió republicana. Les eleccions del 26 de maig establiran si es reforça la tendència de les eleccions estatals o quines correccions es produeixen en funció de les necessitats i sentir local.

   El PSC posa tot l’esforç en remuntar la davallada a l’àrea metropolitana. ERC s’orienta a estendre als municipis el lloc de primera força independentista, aconseguit a les eleccions generals, amb l’afegit cabdal de l’alcaldia de Barcelona. BComú s’ha concentrat en revalidar l’alcaldia amb Ada Colau, per aquest fi promou un projecte innovador de ciutat avalat per les línies mestres iniciades, mentre conserva un carisma viu i potent.

L’espai municipalista del Comú (CatComú, Podem, ICV, EUIA, Som alternativa) concorre dispers des de diverses coalicions. En algunes poblacions fins i tot competint entre sí.

El que resulta més de futur són les diverses candidatures d’aliances que cerquen una transformació municipal de fons alhora que defensen el compromís i perspectives republicanes.

Potser la més significativa és la de Guanyem Badalona en Comú que aplega un sector Comú, CUP, ERC i Podem, en un nou esforç per recuperar l’alcaldia amb Maria Dolors Sabater i de nou barrar el pas al PP d’Albiol, ressorgit gràcies el PSC.

Hi ha un reguitzell de candidatures aplegades com Guanyem Girona, Cerdanyola…, Som Vilanova IG…, Fem Manresa, Masnou…, Terrassa en Comú, Comú de Lleida, AUP Rubí, i tantes altres.

Un eix que agermana aquestes candidatures amb la de BComú és una concepció molt similar de revertir els bens i serveis bàsics privatitzats en municipals, una preocupació per la vida i condicions del veïnatge, l’habitatge, el canvi climàtic i el medi ambient, els drets, la mirada feminista, la radicalitat democràtica i la participació. Son unes candidatures disposades a plantar cara als grans poders econòmics i corporacions que actuen com a sangoneres dels bens i serveis públics.

Un altre eix en el territori és la concepció republicana, des del compromís bàsic amb la lliure decisió i l’autodeterminació fins a l’exposició explícita per la república catalana.

El 26 de maig es concretarà fins a quin punt l’ona del municipalisme del canvi (un llegat del 15M) serà la que progressi fent avançar la perspectiva comunalista. El municipalisme s’ha d’enfortir per poder enfrontar-se i torçar el braç tant als grans operadors privats com a un Estat i unes lleis que ofeguen l’autonomia local.

A les eleccions del 26 de maig és l’hora de consolidar i ampliar el municipalisme del canvi, comuner, de perspectiva veïnal i republicana.

16 de maig de 2019