El Judici ho està removent tot. Afecta a tothom. Estan a la banca d’acusades les llibertats democràtiques, els drets i la lliure decisió, les institucions, les forces polítiques i la societat civil. Res no seguirà igual. Catalunya i Espanya amb més greuges i allunyades.

La defensa s’ha estrenat demolidora. No hi ha Estat de dret. El Tribunal no és ni imparcial ni independent ni equànime ni proporcional. Les acusacions no corresponen als fets, les proves estan manipulades, l’arbitrarietat judicial te línia directa amb el trident PP-C’s-Vox, la sentència serà política i ja està dictada. Es condemna la discrepància, la dissidència política, els drets d’expressió, opinió, manifestació i decisió.

La Judicatura del Suprem dinamita les fonts de dret del règim, constitució i regne de 1978.

Tot si val per sotmetre i esclafar a Catalunya. L’Estat de la nació espanyola dominant exclou els altres pobles i nacions, no és ni plurinacional ni democràtic. Els dubtes sobre les identitats i les pertinences, sobre les diferències entre Catalunya i Espanya, les resol el Suprem amb el criteri de supeditació i submissió de Catalunya a la nació i Estat espanyol. No deixa albirar cap lliure decisió que permetés una solució política entre nacions lliures, civilitzades i sobiranes.

“L’autodeterminació és sinònim de pau i no de guerra” ha remarcat Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. Ni cas. El dret europeu i internacional no és la norma de la Constitució ni del Tribunal Suprem espanyol.

L’Estat i la Judicatura condemnaran als presos i preses de l’esclat de llibertat de les urnes, vot i decisió de l’1 d’octubre de 2017. Però en aquestes setmanes es cou la possibilitat de la derrota política del Regne i règim constitucional 1978.

La repressió de l’Estat pot arribar a sotmetre per un temps a Catalunya, però no aconsegueix derrotar-la. La reforma de l’Estatut ho mostra. Durant deu anys la nació catalana ha aixecat junt amb l’autodeterminació i el clam d’ independència, la perspectiva republicana.

La república farà camí a Catalunya i a Espanya, més tard o més d’hora.

Hi ha un efecte dominó del Judici. Un reguitzell de víctimes. En primer lloc la pròpia justícia i el concepte democràtic per l’Estat espanyol.

Segon, el diàleg entre el govern de l’estat i el català ha saltat pels aires de nou. El trident reaccionari ha obtingut el suport quintacolumnista dins el mateix PSOE, malgrat que la manifestació ultra per la unitat d’Espanya punxés, al quedar-se lluny de l’objectiu de superar a les anterior mostres de força al carrer, fins i tot al ser bastant inferior a la del 8 d’octubre 2017 a Barcelona.

Els Pressupostos queden a la picota. La majoria parlamentària que va foragitar el PP i Rajoy del govern, mentre facilitava el govern minoritari de Pedro Sánchez del PSOE s’esvaeix a mesura que avança el judici.
El govern està en estat de xoc, en caiguda lliure a l’hora de recompondre un acord no se sap com o a eleccions.

La Generalitat pot ser una altra víctima. El trident anuncia un “155 llarg i profund”, l’eliminació de tot element d’autonomia.

La població catalana i espanyola també sofriran i seran víctimes d’aquest Judici que empara la regressió democràtica, però que no pot fonamentar el règim polític ni la seva reforma en clau democràtica.

A les expectatives de danys ens cal oposar-li la possibilitat de que es generés un nou escenari i perspectives de mobilització i de llibertats, com va esdevenir després de l’eliminació de la reforma estatutària.

Animem i participem a totes les mobilitzacions per denunciar el Judici, començant per la manifestació, convocada per l’ANC i Òmnium, d’aquest dissabte 16 a la Gran Via de Barcelona. Participarem a l’aturada del 21-F i a la concentració a Madrid del 26-M. Farem actes arreu amb el “Tots som Nuet” i el “Jo acuso” d’Òmnium.

El Judici obliga a madurar i accelera l’evolució política. La societat metabolitza greuges, encerts, fracassos i èxits. A grans trets l’alternativa general es configura entre la regressió ultra del trident PP-C’s-Vox o processos constituents republicans.

14 de febrer de 2019

Artículos relacionados