La via de la reprovació del rei

    El Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han reprovat el rei i plantejat l’abolició de la monarquia. Són fets polítics que superen el simbolisme institucional. Catalunya en Comú Podem i BComú han fet una aliança amb ERC, CUP i JxCat per defensar els drets de Catalunya amb el rerefons de situar una alternativa indiscutiblement republicana.

   Les propostes de reprovació i abolició són conseqüència de les votacions i decisió de l’1 d’octubre, amb la repressió estatal desencadenada, justificada i atiada per l’odi de l’ “A por ellos” real del 3 d’octubre de 2017.

Les temptatives d’evitar considerar central la mobilització per l’emancipació catalana, així com les posicions d’equidistància entre la repressió de l’Estat amb el 155 i la força persistent d’una dècada de mobilitzacions, o les posicions d’assimilar la demanda republicana popular per voler decidir al xovinisme o al lideratge de la dreta catalanista, mostren la seva inconsistència a l’hora d’esbossar un camí d’alternativa política de futur de llibertats.

El món comú ha sabut estar a l’alçada de les necessitats de decidir nacional populars. La lluita entre decidir i prohibir, l’abisme entre llibertats i repressió, el fossar entre emancipació i submissió, comporta una clara denúncia del rei i de la monarquia.

El règim constitucional de 1978 està caduc i en franca involució democràtica. L’alternativa que ofereixen el quartet Casado-Rivera-Vox-Aznar és una reacció en tota regla. El PP i Ciutadans són la foscor dels temps i la derrota dels pobles.

El PSC se segueix cobrint de glòria al fer front conservador i reaccionari amb el PP i Ciutadans. La seva procedència i ànima republicana es corromp sense remei. Són lacais i capatassos d’una monarquia condemnada davant la decisió sobirana dels pobles. Fan pinya amb el passat i amb el que pot colpir les llibertats i la lliure decisió.

El rebuig i condemna del rei Felip VI per part de l’Ajuntament de Barcelona amb l’alcaldessa Ada Colau de BComú, amplifica l’impacta al posar una declaració institucional municipal a l’abast de tots els municipis. Mollet ja ha fet via i mols altres es preparen per reprovar el rei i proposar l’abolició de la monarquia.

IU ha agafat el testimoni per exposar que ho proposaria a milers de municipis espanyols. Podemos ho veu amb bons ulls i bregarà per aquesta bretxa.

L’espectacle de la princesa adolescent defensant la constitució i la forma estatal espanyola de la monarquia es una degradació política penosa.

No hi ha reforma possible d’aquesta forma monàrquica d’Estat, ni de l’Estat sangonera de la ciutadania i dels pobles.

La via de la reprovació del rei i de l’abolició de la monarquia aboca a les llibertats, a la lliure decisió sobirana i a processos constituents republicans.

1 de novembre de 2018